01 listopada, 2009

U POTRAZI ZA DIVOVSKOM LIGNJOM

Nepresušna maštovitost Stvaraoca Svemogućega manifestira se i u raznolikosti bića koja su okupirala našu planetu. Tako smo i svjedoci da Divovske Lignje ipak postoje ali na velikim dubinama. Kako su u srednjem vijeku lađe nestajale pri otkrivanju Novoga Svijeta, najlakše je bilo za to okriviti krakata čudovišta naših najstrašnijih noćnih mora.

Jedna takovamora, ali u 21 stoljeću, se desila i meni, i to u NG, u restoranu "Maximilijan" ali ne u makro, već u mikro svemiru. Porcija punjenih lignji (šunkom i sirom) košta "48" kuna (!!!), a u porciji dobijete 10 komadića lignjića koje ne možete nataknuti ni do druga zgloba malog prsta. Sad zamislite koliko je šunke i sira stalo u ta mala biće veličine od 2,5-3 cm. Moja gošća na večeri je, skoro za iste novce, dobila šnicli večine papuče i salatu. U meniju ne stoji nikakav normativ, tako da čovjek koji naručuje nema pojma koliko je čega, i kako jelo uopće izgleda. Ove sramotne lignje koštaju kao da su donešene trčećim korakom još žive iz Jadrana, a ne kupljenje smrznute te ovako bezkurpulozno naplaćene. Sve što mogu reći, Lale sramota. Nećeš me više vidjeti u svom restoranu, niti moje frendove, pa da je lignja Divovska punjena janjcima koji su opet punjeni punjenim prepelicama. Nisi Bajo jedini. Turi si ih u dupe, al' niš nećeš osjetit - toliko su minijaturne!



Pljuska koju sam ja dobio u Maximijanu je jednaka onoj kad ja Jacques-Yves Cousteau pokušao pomaziti lignju u prirodnom okruženju, a ona ga zasrala tintom. Na moju nesreću, ja svoju nevolju nisam zabilježio kamerom.

Broj komentara: 6:

  1. Ha, ha, ha... doooobar!
    Moram ovome dodati da nisi jedini koji je izgovorio ovu rečenicu:
    "... Nećeš me više vidjeti u svom restoranu, niti moje frendove.. "
    Puno je njih već reklo zbogom baji...
    Ni sam ne odlazim tamo već nekoliko godina.

    Ako želite dobro i obilno jesti pravac u "Slavonski biser" ili u hotel "Kralj Tomislav"...

    OdgovoriIzbriši
  2. Dama (koja je, koja je...?...)nije, predmnijevam, dobila šnicl veličine mamine papuče, već tatine, one karirane...ne baš mirišljave :-))))

    OdgovoriIzbriši
  3. E, bayawiki, a naši su gospari nekad ovako jeli: Sjedeći za trpezom s mojim Tudeškom, a pečeno bijehu donijelo - pjat, u njemu kapun. Gledam ali je guska, ali što drugo: onoliko velika kapuna moje oči nijesu prije vidjele. Ispečen? Gledah ali je isprigan ali je ispečen: imaše njeku hrustu na sebi koja mi oči zanošaše, srce mi veseljaše, apetit mi otvoraše. Oko njega dvije jarebice oblahne, a sok iž njih sok. Pjat urešavahu sa strane peča vitelja mesa od mlijeka koja para da govoraše: jeđ me, jeđ me, i polovica zadnja od zečića lardica okolo nazadijevana, a garofalići neistučeni nakićena koja para na trpezi mirisom da stvaraše veselo, drago prolitje; a na krajijeh od plitice uokolo nakitili bijehu kosovića, drazijeh kosovića, turdius inter avibus, koji paraše da uokolo uhitili bijehu i da u veras pojući govorahu: blaženi, uzmite!
    Pa ti sada jedi po kvazi restoranima! Pozdrav od triju gracija koje te povremeno posjete!!! =)))

    OdgovoriIzbriši
  4. tako ti i treba kad se pravis fin pred curom pa narucujes lignje.

    da se samo pravis, vidi se po tome jer si narucio lignje sa sunkom i sirom (!? da mi je neko drugi prico da ima tako jelo, ne bi mu vjerovo).

    a da je sve skupa bilo nepotrebno vidi se po tome jer je ona narucila sniclu.

    tako ti i treba kad se pravis fin pred curom.

    OdgovoriIzbriši
  5. a mozda je to ona slavna vrsta lignji koja se nabavlja na kirurgiji, a ne u moru...?

    OdgovoriIzbriši