16 srpnja, 2009

ZVONIMIR BERKOVIĆ - Moj stan (1962)

Tjeram se ovih dana da promjenim raspored sobe. Bar da pomaknem stol negdje u stranu. Ili bar da sklonim kreativnu salatu sa istog. Za nekoga tko je promjenio više stanova nego što ima godina, biti više od godinu dana u jednom prostoru, lako postaje deprimirajuće. Ali kad vidim koliko imam kablova za razmotati, samo pogledam kroz prozor, i odmah mi bude ljepše u svom stanu.

Po ovom kratkom nagrađenom filmu (Cannes 1962), autora Zvonimira Berkovića, na žalost, nedavno preminulom, može se zaključiti koliko se Zagreb brzo razvija, a za ljudsku narav ipak treba mnogo više za promjene. Zbog toga, duhovitost i zabavnost ovog filma je još uvijek aktualna i sviježa.

Pleziosaurusu, pterodaktilu i ostalim saurusima trebala je kometa da se sklone sa ove planete nakon devet miliona godina, koliko su je nastanjivali. Da se to nije desilo, bili bi uskraćeni za ovo malo remek djelo, a ja ne bih morao razmišljati gdje da premjestim svoju singericu, putljiku i blajvajz. Već mi se na tepihu pojavljuju tragovi svakodnevnog kretanja istim stazama.

To već jednom mora stati!!!




DRUGI
TREĆI

ČETVRTI

PETI

ŠESTI

1 komentar: